HTML

APEK Evörgrinsz

Gyakorló APEH üldözött és üldőzőként szeretném bemutatni az adóhatóságok - meg a PM és egyes, az adóalanyokat hivatástudatból szívató költségvetési szerv- baromságait és jótetteit - hátha javul a helyzet...

Friss topikok

  • Jotan: A BSA volt a legfőbb oka amiért a cégemnél azt mondtam, hogy holnaptól Openoffice lesz minden gépe... (2007.11.05. 02:34) BSA feat. APEH
  • oo: Nekem az szja vizsgálatom 60(?) nap helyett másfél év alatt került abszolválásra. Oszt mi van? A K... (2007.09.04. 20:52) Oszt a határidővel mi van?
  • Jotan: Erről a témáról mintha úgy 2-3 éve lett volna egy cikk, már fogalmam sincs, hogy az indexen vagy n... (2007.08.30. 23:42) The APEK Want You
  • közszolga: Grommit! Azok az emberek, akik vérgőzös fejjel kritizálják a közigazgatást, mitöbb szakmai kérdése... (2007.08.19. 14:30) Inglis
  • Srác: A hozzászólás elején gyakorlatilag legalizálód az adócsalást. A te szavadiddal: "Hát a lószart!" I... (2007.08.09. 14:42) John Rambo Veres

Linkblog

Oszt a határidővel mi van?

2007.09.02. 22:51 :: saulus

Az adózás rendjéről szóló törvény eléggé szigorúan szabályozza az adózói kötelezettségek teljesítési határidejét, a KET pedig az adóhatóság ügyintézi határidejét, a különböző eljárásokban.

Sokszor tapasztaltam már, hogy az adóhatóságra vonatkozó ügyintézési határidőket ok nélkül hosszabbítják meg (hivatalból) vagy meg sem hosszabbítják, csak jóval a határidő után teljesítik a külöböző beadványok, kérelmek feldolgozását.

De szankcionálja valaki őket ezért?

Nem tudom, csak azt, hogy az adózókat rendesen lehet fincoltatni pl. a bevallások késedelmes beadásáért, vagy bejelentési kötelezettség elmulasztásáért. Saját tapasztalatom alapján, a nagyobb külföldi cégeket akár 50-100 eft-ra bírságolják pl. egy 1-2 nap késedelemmel feladott ÁFA bevallás miatt. Az értelmét nem látom, de a PM vagy az APEH biztos tudja.

A bírságolás a nullás, kötelezettséget nem tartalmazó bevallások késedelménél is rendszeres. Néhány éve pedig eltörölték az ART azon előírását, amely az bevallott adó összegéhez viszonyítva maximáláta a késve beadott bevallások után kiróható bírságot.

A végén csatoltam egy kedves és udvarias levelet, amit néhány hónapja kaptam az adóhatóságtól, egy olyan kérdésre válaszul, amit előtte 4 hónappal tettem fel:

-----Original Message-----
From: ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu [mailto:ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu]
Sent: Wednesday, April 04, 2007 2:30 PM
To:
Subject: Re:  Társasági adó


--- Eredeti üzenet ---
Feladó:
Dátum: 2006.11.29. 12:51:07
Címzett: ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu

Név:
Cím:
E-mail címe:
Adószám:
Adóazonosító jele:
Feladás dátuma: 2006.11.29.
Tárgy: Társasági adó
E-iktatószám:


Levél szövege:  Tisztelt Ügyfelünk!

Az adóhatóság regionalizálása miatti e-mail torlódásból adódó késedelemért megértését, türelmét köszönjük.

Amennyiben a levél elküldésének idopontjában megfogalmazott kérdésére válaszunk jelenleg is segíteni tudja adókötelezettségének teljesítésében, és arra más fórumon nem kapott választ, kérjük, hogy kérdését ismételje meg.

Üdvözlettel:
Adó és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal

------------------------------------------------------------------------------------
Ok, válaszolnak, de nem a kérdésre. Faszkorbács.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apek.blog.hu/api/trackback/id/tr70155922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuckerfrei 2007.09.03. 00:46:02

kibaszott hiénák ezek

fox 2007.09.03. 02:21:04

Nekem eddig még sosem volt bajom az apehhal, de mióta régióba szervezték őket, azt sem tudják, hol áll a fejük, telefonon egyáltalán nem lehet érdeklődni, össze-vissza kapcsolgatják az embert.
Illeték ügyemben nem csak válaszolni nem tudnak, de még az irataimat sem találják.
Kupleráj.
Vállalkozó ismerősöm is panaszkodott, szerinte csak a bírságolás megy gördülékenyen, mert azt nem ember csinálja, hanem számítógép.
Egyébként azt tudom, hogy ha így levélben kérsz tanácsot, az nem számít hivatalos ügyintézésnek, ezért arra nem vonatkozik a harminc napos határidő. Ha akarnak, két év múlva válaszolnak.

ügyintéző 2007.09.03. 08:37:53

Kedves Saulus!
Nem számít hatósági ügynek a tájékoztatásnyújtás, sem a Ket., sem pedig az Art. szerint, így a 30 napos határidő sem köti őket. Az pedig, hogy ilyen levelet írtak, egy gesztus részükről, mivel lehetséges, hogy a hónapok folytán a kérdésed tárgytalan. Ha még aktuális, ismételd meg, most már 1 hónapon belül válaszolnak (saját tapasztalat). Természetesen a fentiek nem jelentenek mentséget a késői válaszadásra, ugyanakkor a helyzethez képest (itt) normálisan járnak el.

Manyizga (törölt) 2007.09.03. 09:07:46

Csak azt nem értem, hogy miért nem válaszolják meg az eredeti kérdést, ÉS teszik mellé, hogy bocsi a késésért, reméljük még használható a válasz, blabla...

ügyfél 2007.09.03. 09:13:10

Kedves ügyintéző, nem kívánom személy szerint azt, hogy a Ket. vagy az Art. szerint tartozzon 30 napos válaszidő kötelezettséggel, mindösszesen azt várnám, hogy engem a levélcímből jól felismerhetően ÜgyfélSZOLGÁLAT hívott intézmény működéséből kifolyólag ne az APEH által megbírságolható kétlábúként, hanem ügyfélként kezeljenek. Elfogadhatatlan, hogy egy kérdésre 30 napig valaki ne tudna válaszolni. A határidők betartatásával és a késések kezelésével kapcsolatosan hírhedten precizitásáról hivataltól egy ASZF vagy SZMSZ kiférhetne, ami szabályozhatná, hogyan járjon el az ügyintéző.

Jotan · http://madaccountant.blog.hu/ 2007.09.03. 13:14:37

Fogalmam sincs, hogy mi a story az adott email mögött, de ha találgatnom kéne akkor a customer service szoftver automatikusan küldte neked a választ amikor már x napja válaszra várt az emailed.
Legalábbis velem már előfordult, hogy egy nyugati cégnél túl sok panasz érkezett az ügyfélszolgálatra és kaptam egy ilyen mailt két-három hét múlva, hogy sorry, ha még mindig gáz van akkor küldjem újra a mailt mert egyébként tárgytalannak tekintik azért hogy csökkentsék az ügyfélszolgálat terhelését.

Viszont, ha kézzel készült a levél akkor elég nagy szégyen.

oo 2007.09.04. 20:52:01

Nekem az szja vizsgálatom 60(?) nap helyett másfél év alatt került abszolválásra. Oszt mi van? A Ket. a hatósági ügyintézési határidő túllépését semmivel sem szankcionálja, még ilyen durva túllépés esetére sem.
süti beállítások módosítása