HTML

APEK Evörgrinsz

Gyakorló APEH üldözött és üldőzőként szeretném bemutatni az adóhatóságok - meg a PM és egyes, az adóalanyokat hivatástudatból szívató költségvetési szerv- baromságait és jótetteit - hátha javul a helyzet...

Friss topikok

  • Jotan: A BSA volt a legfőbb oka amiért a cégemnél azt mondtam, hogy holnaptól Openoffice lesz minden gépe... (2007.11.05. 02:34) BSA feat. APEH
  • oo: Nekem az szja vizsgálatom 60(?) nap helyett másfél év alatt került abszolválásra. Oszt mi van? A K... (2007.09.04. 20:52) Oszt a határidővel mi van?
  • Jotan: Erről a témáról mintha úgy 2-3 éve lett volna egy cikk, már fogalmam sincs, hogy az indexen vagy n... (2007.08.30. 23:42) The APEK Want You
  • közszolga: Grommit! Azok az emberek, akik vérgőzös fejjel kritizálják a közigazgatást, mitöbb szakmai kérdése... (2007.08.19. 14:30) Inglis
  • Srác: A hozzászólás elején gyakorlatilag legalizálód az adócsalást. A te szavadiddal: "Hát a lószart!" I... (2007.08.09. 14:42) John Rambo Veres

Linkblog

The APEK Want You

2007.08.10. 23:35 :: saulus

Olvasom, hogy 1717 fő revizort vesz fel az adóhatóság. Ezzel a lépéssel szeretnék teljesíteni az tervezett adóbevételt, etc...

Ez mind szép, jó és érthető, de nem igazán fogom fel azt, hogy 2003-ban miért kellett akkor elküldeni 1 200 ember, ugyan innen, ugyan ezeknek. Azóta mi változott, ami indokolja az ilyen mértékű létszámbővítést?

Vámosi-Nagy Szabolcs, volt APEH alelnök elmagyarázza az Index cikkében, hogy a bérköltségüket többszörösen megtermelik a revizorok, tehát hasznot hajtanak. Érdekes módon egy főosztályvezető pont az ellenkezőjét sugallta egy előadás alkalmával. A cikkben nem tér ki a szakember arra, hogy egy munkavállaló alkalmazása során nem csak a bérköltség merül fel. Az új ellenőröket le kell ültetni egy irodába, kell neki venni egy számítógépet, telefonkészüléket, tollat, papírt, asztalt, meg minden egyebet. Gondolom,
most vagy bérelnek új irodaházakat, vagy meglévőket használnak jobba ki, pl. úgy mind a
Gvadányi utcában, ahol néha egy 8-10 négyzetméteres szobában 3 revizor ül, 3 ügyféllel a kellemes nyári melegben, klíma nélkül.

Ha megnézzük az APEH 2006. évi tevékenységéről szóló bulletint, azt láthatjuk, hogy a végrehajtásnak és kiutalás előtti ellenőrzésnek - ez az ellenőrzés típus teszi ki az összes ellenőrzés 12,3%-t, de ide sorolható a "egyéb adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés" jelentős rész is, ami az össze 29,8% - pénzügyi bevétele 286 milliárd forint volt, míg az APEH összesen több mint 7000 milliárd adóforintot szedett be 2006-ban.

Az APEH-nél 12 500-an  dolgozhatnak, ebből 4 300 (a bulletin szerint 32,2% dolgozik ellenőrként) lehet a revizorok száma, akkor most lesz kb. 6 000 ellenőr, a teljes létszám 42 %-a, akikre a bevétel 4-5%-a esik (nem számoltam bele a bevallások utólagos vizsgálatból eredő megállapítások miatt befolyó összegeket).

No, akkor ezek alapján hatékony az ellenőrök munkája vagy sem? Az ellenőrzés szigorításával lehet-e GDP 20%-t kitevő feketegazdaságot csökkenteni vagy sem? Talán azt várják, hogy az 1 700 új ellenőr esetleg 1 400 milliárd forint bevételt hoz, míg a többi 4 300 csak ennek a töredékét tudta behozni?

Valaki magyarázza el.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apek.blog.hu/api/trackback/id/tr69137269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aromo 2007.08.11. 16:21:48

Mit kell ezen magyarázni?
A "kicsi-ócsó állam" szöveg is ugyanolyan parasztvakítás volt, mint a többi.
Nem csak az államtitkárok, meg a miniszterelnöki kabinetiroda szivárog visza, hanem az adórevizorok is.
A fű is visszanő, ha bedöglik a fűnyíró.

Én vagyok 2007.08.15. 11:35:23

Alap tétel: nem igaz, hogy ami egy asszonynak kilenc hónap, az kilencnek csak egy hónap.

Nem arra számítanak, hogy abból lesz a több bevétel, hogy X fővel többen fogják ugyanazt csinálni, mint amit eddig N fő csinált. Hanem abból, hogy érezhetően nagyobb a fenyegetettség, a lebukástól való veszély (érzésre és objektíve is), ezért megváltozik az adózók magatartása.

Én nem vagyok se könyvelő, se adóellenőr, és – tudomásom szerint – feketén se dolgoztam soha. Amit viszont én is észreveszek, hogy ha villanyszerelőt hívok, a munka végén megkérdezi, hogy kell-e számla, nem pedig alapból csak és kizárólag feketén hajlandó dolgozni.

Jotan · http://madaccountant.blog.hu/ 2007.08.30. 23:42:43

Erről a témáról mintha úgy 2-3 éve lett volna egy cikk, már fogalmam sincs, hogy az indexen vagy netán a figyelőben olvastam.
A lényege az volt, hogy egy elemző azt bizonygatta, hogy a revizorok számának megduplázásával meg lehetne oldani a költségvetési hiány problémáját egyszer és mindenkorra. Szépen ki volt számolva, le volt vezetve stb.

Nyilvánvaló, hogy ha több revizor áll rendelkezésre akkor meg lehet játszani azt a verziót, hogy azokat is ellenőrzi az APEH akiket nem jelentett fel egy volt alkalmazott, nem igényeltek vissza áfát, nem csináltak semmi gyanúsat (magyarul az átlagnál többet fizetnek egy jó könyvelőnek aki tudja mit csinál) és ebben az esetben biztos, hogy megfognának olyanokat is akik per pillanat átcsúsznak a hálón.

Viszont, az is simán elképzelhető, hogy sokkal eredményesebb lenne ez az egész rendszer ha azt a pénzt amit erre (+infrastruktúra) szánnak arra használnák, hogy egy pár jó szakembert piszkosul megfizessenek akik esetleg per pillanat nem az állami szektorban kamatoztatják az adózással (és adó elkerüléssel) kapcsolatos tudásukat.
süti beállítások módosítása