HTML

APEK Evörgrinsz

Gyakorló APEH üldözött és üldőzőként szeretném bemutatni az adóhatóságok - meg a PM és egyes, az adóalanyokat hivatástudatból szívató költségvetési szerv- baromságait és jótetteit - hátha javul a helyzet...

Friss topikok

  • Jotan: A BSA volt a legfőbb oka amiért a cégemnél azt mondtam, hogy holnaptól Openoffice lesz minden gépe... (2007.11.05. 02:34) BSA feat. APEH
  • oo: Nekem az szja vizsgálatom 60(?) nap helyett másfél év alatt került abszolválásra. Oszt mi van? A K... (2007.09.04. 20:52) Oszt a határidővel mi van?
  • Jotan: Erről a témáról mintha úgy 2-3 éve lett volna egy cikk, már fogalmam sincs, hogy az indexen vagy n... (2007.08.30. 23:42) The APEK Want You
  • közszolga: Grommit! Azok az emberek, akik vérgőzös fejjel kritizálják a közigazgatást, mitöbb szakmai kérdése... (2007.08.19. 14:30) Inglis
  • Srác: A hozzászólás elején gyakorlatilag legalizálód az adócsalást. A te szavadiddal: "Hát a lószart!" I... (2007.08.09. 14:42) John Rambo Veres

Linkblog

Anyád a könyvelő

2007.08.07. 19:38 :: saulus

Az elektronikus adózást néhány éve alatt sikerült bevezetnie az PM-nek és az APEH-nek, és ez az egyik legnagyobb vívmányuk az elmúlt 20 évben.

Ezzel együtt 2005-ben, amikor április 1-től minden adózó beadhatta a bevallásait elektronikusan, az adóhivatal még érezhetően nem volt teljesen felkészülve a könyvelési szolgáltatók, mint az ügyfél képviselőjének regisztrálására, nyilvántartására.

Ebben az átmeneti(?) időszak fordultak elő különböző problémák, amik hátráltatták a könyvelési szolgáltatók munkáját, legtöbbször értelmetlenül.

Az egyik ilyen probléma volt az, hogy nem minden igazgatóság fogadta el ugyan azt a meghatalmazás formát, amit már más elfogadott. Konkrétan velem a baranyai igazgatóság értetlenkedett legtöbbet. Elfogadható indok nem volt, írásban nem akarták jelezni az olyan problémáikat, hogy nincs a meghatalmazáson bélyegző vagy az ügyvezetőnek nincs rajta az adóazonosító jele. Néhány telefonhívás, osztályvezető anyázás után megoldódott minden.

Azt volt egy kis szervezési hiányosság is. Az állandó meghatalmazásokat és az elektronikus bevallásokhoz szükséges adatlapot - amit együtt kellet beadni, két külön osztály dolgozta fel. Viszont ha az adatlapot pl. hozzátűzted a meghatalmazáshoz, akkor alapesetben az EBEV-hez szükséges regisztráció történt meg először és csak után a meghatalmazott képviselőként bejegyzése. Ha megtörtént... Kb. 50%-os arányban sikerült feldolgozni az általam beadott állandó meghatalmazásokat és adatlapokat mindkét osztálynak, a többi valahol eltűnt...teljes mértékben az állandó meghatalmazások kárára.

A meghatalmazások feldolgozásával kapcsolatban a legszebb történetre tavaly derült fény. Az egyik ügyfelünk részletfizetési kérelmét azzal dobták vissza, hogy én nem írhatom alám,  mert nem vagyok a cég bejelentett képviselője, meghatalmazottja. Na, akkor hogy a picsába adhatom be a bevallásait elektronikusan, he?

Felhívtam telefonon az illetékes osztályt, és kértem, hogy egyeztessük le mikor és hogy dolgozták fel a beadott adatlapot és meghatalmazást. Meg is néztek mindent, az EBEV adatlap ekkor és a meghatalmazás pár nappal később. Ok, de az ügyintéző azt mondja, hogy nem az én nevem van a meghatalmazáson, hanem egy hölgyé. És ki az kérdem? "Hát BBBB DDDD." Fasza, a hölgy az anyám...

Szóval kb. egy évig szegény anyám volt a cég könyvelője az APEH-nél. Az nem zavart senkit, hogy a neve felett az én adóazonosítóm szerepel a meghatalmazáson, hogy anyámnak nincs könyvelői képesítése, nincs adószáma, nincs vállalkozása, és az ART alapján pedig simán meg lehetett volna büntetni az általam esetleg elkövetett mulasztásokért.

Persze megígérték hogy azonnal rendbe teszik a dolgot. Ez 5 munkanapba került meg egy újra beadott kérelembe... Becsületére legyen mondva az osztályvezetőnek, felhívott és bocsánatot kért.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apek.blog.hu/api/trackback/id/tr60134683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiKeyRuLeS 2007.08.08. 16:46:42

Legalább elismerték, hogy hibáztak. Nekem most volt olyan szitum, hogy egy ügyfél (egyéni vállalkozó) nyugdíjba ment, és a folyamat megakadt, mert az SZJA bevallásban rosszul írtam be a váll. kivétetl nem egyezett a járulék bevallással (06854). Persze gyorsan kijavítottam, és diadalittasan hívtam fel a nyugdíjügyintézőt, de ő közölte, hiába adtam be elektronikusan a bevallást, a feldolgozás az elmúlt tíz évben mit sem változott, így a beérkezett önrevízióm csak 2-3 hét múlva kerül feldolgozásra.

Ennyit az elektronikus, "gyors" bevallásról.
süti beállítások módosítása